top of page

Hoe is je relatie?

Bijgewerkt op: 2 jun. 2021

Ja, hoe staat het er eigenlijk mee? Misschien denk je nu: “m’n relatie is prima” of “ik heb geen relatie”. Misschien vraag je je af “over welke relatie heb je het?”. Ik heb het over de relatie met jezelf. Hoe ga je met jezelf om? Hoe praat je tegen jezelf?


Ik heb jarenlang in negatieve bewoordingen tegen mezelf gepraat. In gedachten en soms zelfs hardop. Dan had ik iets “verkeerd” gedaan en dan riep ik “wat ben je toch een suf konijn dat je dat zo doet!” Of nog erger. Dan was ik weer tegen dezelfde dingen aangelopen (in figuurlijke zin) en reageerde ik wéér op dezelfde manier als ik tot dan toe altijd had gedaan. Dan kwam die stem ineens die zei “nu heb je het wéér verkeerd gedaan. Leer je het dan nooit? Hoe stom kun je zijn!”

Misschien herken je dit. Niet exact zo maar in andere negatieve woorden. Mijn ervaring is dat ik tot voor kort eigenlijk nooit in positieve bewoordingen over mezelf praatte. Ook niet tegen andere mensen trouwens. Als iemand dan tegen me zei, dat ik iets goed gedaan had, of dat iemand blij was met wat ik had gedaan, dan maakte ik dat per direct kleiner. In de zin van “oh, maar dat is toch heel gewoon dat ik dat gedaan heb” of “nou, het was maar een hele kleine moeite hoor” etc.


Woorden zijn belangrijk. Ook gedachten vormen woorden in je hoofd. Als je heel vaak negatief tegen jezelf praat of negatief over jezelf denkt, dan ga je dat ook geloven. Dan ga je geloven dat je dom bent, een suf konijn of niet waardevol.


Wat als je nu het omdraait en gaat zeggen tegen jezelf dat je goed genoeg bent. Dat je waardevol bent. Perfect zoals je bent. Dus, als je iets “verkeerd” doet en je hoort die stem alweer die diep ademhaalt om eens flink uit te halen, merk het dan op. En dan zeg je tegen jezelf “tsja, nog een keer tegen datzelfde ding aangelopen. Volgende keer beter!”. Of als je een fout hebt gemaakt zeg je “ik mag fouten maken en er van leren”. Hoeveel beter zal je je gaan voelen denk je?


Wat een goed begin is, is een lijstje maken van de dingen die je tegen jezelf zegt. Schrijf het eens op. Wat valt je op? Welke woorden gebruik je vaak? Welke gedachtes heb je vaak over jezelf. Door het op te schrijven, plaats je al die woorden en gedachten buiten je zelf. Dan kun je er van een afstandje naar kijken. En schrijf dan het tegenovergestelde er eens onder. Dus “je bent niet slim genoeg om te solliciteren naar die baan” wordt misschien wel “die nieuwe baan is een uitdaging. Ik kan er veel van leren!”

Zie wat er gebeurt in je leven als je positiever tegen jezelf gaat praten en positiever over jezelf gaat denken. De relatie met jezelf zal er in ieder geval beter van worden want niemand vindt het leuk om maar continu uitgescholden te worden. Toch?16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page